fbpx

Odiseja druga – Gradnja nove Santa Marie

Home / Novosti / Odiseja druga – Gradnja nove Santa Marie

Odiseja druga – Gradnja nove Santa Marie

Odiseja druga – Gradnja nove Santa Marie

Dragi svi,

napokon smo krenuli u novu i dugo očekivanu odiseju – gradnja Vaše i naše nove Santa Marie.

Veseli smo i ponosni što možemo sa vama podijeliti detalje naše nove odiseje, za koju se nadamo da će Vam biti zanimljiva, jer svako novo putovanje pomalo je, u nekom trenutku, nepredvidivo ma koliko ga pokušali isplanirati, a svaki detalj i sjećanje, neprocijenjivo. Vjerujemo da će cilj našeg putovanja biti ostvaren kako i planiramo, i da ćemo Vam, sa osobitim zadovoljstnom, na kraju ove naše odiseje predstaviti dobru staru Santa Mariu u novom sjaju.

Pa dakle krenimo…

Brodski dnevnik – Odiseja druga

Naša polazišna i ishodišna luka (mjesto radnje): Optujska 72F, Varaždin, Hrvatska

Rujan 2014. – na veselje posade razvukli smo jedra , otisnuli se i radovi su krenuli. Na zemljištu od 6000 m2 udareni su temelji te prva betonska ploča (u daljnjem tekstu: deka 🙂 ), a i zidovi se već polako dižu. Ograda je većim dijelom gotova i tek sada smo dobili osjećaj u koliko grandioznu odiseju smo se upustili…

05.12.2014. – capo (izvođač) je uspio, prije roka, napraviti i zalijati posljednju deku na novoj Santi… “Malo” je bilo maglovito i hladno, ali dečki se ne daju i samo rade, rade i rade… Bravo dečki!

24.12.2014. – izvukli smo se iz magle. Krovište se završava i skoro smo pokrili našu novu Santu:)

Siječanj 2015. – došla je nova godina i okrećemo novi list dnevnika – naše putovanje se nastavlja. Dok nas 2015.-ta nemilosrdno valja morima, vjetar u jedra i snagu za nastavak, daje nam podrška svih vas i mi nastavljamo k našem cilju. Dovršeno je krovište i unutarnji radovi su u punom zamahu. Šareni kablovi, čudnovate cijevi, kante raznih oblika i veličina, vreće pune kojekakvih smjesa, najrazličitiji alati – za neke do sada nismo ni znali da postoje :), sve to vrzma se na našoj palubi, pomiješano s glasovima marljivih ljudi.

30.01.2015. – probno smo upalili prvu krušnu peć. Plamen sreće sjaji nam u očima…

Veljača 2015. – vrijeme nas je pokušalo usporitii i uspijelo je… ali samo na trenutak. Sreća pa postoje moderna čuda tehnike, koja u ovom slučaju koristimo na naše veliko zadovoljstvo. Donja paluba sve više oduševljava svojim izgledom. Sa gornje još vise konopi, ali počeli su se odmotavati u našu korist 🙂

14.02.2015. – upaljena je i druga krušna peć. Gledajući kako plamen tirtra u oba ognjišta, nestrpljenje nas prožima i jedva čekamo dan kada ćemo krenuti punom parom.

Kako se veljača približava svom kraju, naša Santa Marija, počela je navlačiti svoje prekrasno novo ruho… Izvana i iznutra! Dok se ploče i pločice raznih veličina polažu i slažu, prozori su također počeli dobivati svoje vesele okvire.

A da bismo upotpunili i uljepšali cjelokupnu sliku, čelična grdosija šeta dvorištem i uređuje ga na sebi svojstven način.

Ožujak 2015. – ulazimo u završnu etapu putovanja i sada se već na horizontu nazire naša nova luka.
Radovi na obje palube u punom su zamahu i svatko svojim radom doprinosi, najviše koliko može, približavanju cilja u planiranom terminu. Iz dana u dan izmjenjuju se, čas uzbuđenje, čas nestrpljivost pa za time ubrzo prevlada radost i veselje pa onda opet uzbuđenje i tako nas sve skupa nosi i pokreće snažan vrtlog emocija. Plovimo punim jedrima, a naš saveznik, vjetar, dobro nas služi, jer iako diže valove istovremeno nam pomaže prevladati ih.

Travanj 2015. -ne možemo se ne osjećati ponosno dok gledamo u novu veličanstvenu Santa Mariu.
Preostao nam je još posljednji korak, a to je preseljenje. Sve što smo godinama sakupljali, dobivali, kupovali, sve spomene, sjećanja i dušu stare Sante Marie selimo u novu. Prenosimo i sve sretne trenutke, kako bismo sa tim lijepim mislima otvorili novu Santa Mariu i udahnuli joj sretan početak nove pustolovine.

07. travnja 2015. – završena je ova grandiozna druga Odiseja i otvorili smo vrata nove Santa Marie.

Želimo vam dobrodošlicu na novu palubu i još puno povrataka…